Eva van Geenen - evavangeenen@me.com - www.evavangeenen.nl

Een weekje analoog en een schetsoefening

In een tijd waarin je vrijwel alles binnen 24 uur bezorgd kan hebben, is het even slikken als je hoort dat je laptop (je maatje, je kameraad in de strijd) maar liefst 7 dagen weg moet voor een reparatie. Blijkbaar is het druk bij de computermonteurs en had ik nog geluk, want vaak is de wachttijd zelfs 2 maanden! 
Ik vond het in ieder geval een héél goed excuus om het boek Tekenen en Illustreren van Helen Birch aan te schaffen (oorspronkelijke titel is Freehand) en duimen omhoog voor deze zet! Vooral voor mensen die al wat langer tekenen, maar sowieso, is het een heel leerzaam en inspirerend boek. Birch beschrijft op observerende wijze heel uiteenlopende illustratiewerk, uiteenlopend zowel qua technieken en materialen als qua stijlen. Daarbij krijg je veel tips en theorieën, die waarschijnlijk wel al gesneden koek zijn voor mensen die de kunstacademie hebben gevolgd. Haar observaties stimuleren ook heel sterk je bewustzijn tijdens het tekenen, zodat je meer weet wat je eigenlijk aan het doen bent en welk effect dat heeft op de kijker.
Hoe dan ook, bij mij maakte het boek het schetsbeest in me los (net zoals je bij het horen van muziek moeilijk je voeten stil kan houden, kan ik bij het zien van illustraties moeilijk de pennen laten liggen) en had ik er geen last van dat ik mijn laptop een week lang niet kon gebruiken. Less was echt wel even more.
Hieronder een aantal van de schetsen en collages die ik afgelopen dagen maakte.









(De foto met palmbomen is van Marie-José Jongerius, geknipt uit het Volkskrant Magazine van 27 mei 2017)

Het fijne aan veel schetsen is dat je steeds een klein beetje meer in de richting gaat van wat je eigenlijk wil vertellen met de illustraties die je maakt. Op die manier wordt het steeds meer je eigen verhaal.

Schetsoefening
Tip voor als je Lekker wil Schetsen: begin met zomaar wat te schetsen. Veel. Pagina's vol. Leg ze dan even weg... en pak ze er weer bij. Pak een stift en omrand wat je het mooist vindt. Probeer aan jezelf uit te leggen wat je er mooi aan vindt en waarom. (Als het even kan, praat hardop tegen jezelf, dat werkt effectiever en is hartstikke gezellig ;) ) Pak dan een paar nieuwe lege blaadjes en begin de dingen die je het mooist vond hier opnieuw te maken, de ene keer doe je dat voorzichtig en met enige precizie, de andere keer snel zonder teveel na te denken of je het goed doet. Eventueel kun je het proces herhalen zo vaak als je wil. Leg op het eind de laatste blaadjes naast de eerste blaadjes. Zie je een verschil in wat je mooi vindt? En kan je uitleggen waarom? (Misschien kan je dat nog niet, maar de vraag stellen alleen al vergroot het bewustzijn en je ontwikkelt jezelf weer in de richting van dat je het wèl kan zien.) Hier geldt: More is more. 

Veel plezier en Schetsze!

No comments: